Napravite terarijum ili bašticu u boci

Za terarijum važe dva osnovna pravila, prvo je da su biljke potpuno u staklu ili nekom drugom prozirnom materijalu, tako da je pristup vazduha ograničen, a rezultat toga je vlažan vazduh koji potpuno godi biljkama. To je razlog da se u terarijumu mogu uzgajati vrlo osetljive biljke koje bi u sobnoj atmosferi izgledale daleko lošije. Izbor vrsta zavisi od mesta na kome se terarijum nalazi. Ako je na dovoljnoj udaljenosti od izvora svetla tada se mogu zasaditi paprati i druge biljke zelenih listova. Kao deo prozora terarijum pruža idealan dom orhidejama, biljkama egzotičnih listova, kao i svim biljkama koje cvetaju i kojima pogoduje vlažan vazduh i sunce.

terar 1.jpg

Zašto terarijum ima sporednu ulogu među aranžmanima sobnog bilja teško je razumeti. Nije stvar u ceni, jer se prikladna posuda može naći u gotovo svakom domu. Sve što vam treba jeste prazan akvarijum, veća boca ili veća čaša prikladne izrade. Uslov je da su posude prozirne, sa suženim gornjim delom ili takvim koji se može pokriti staklom ili nekom providnom tkaninom. Kućice za paprati bila su prava manija polovinom prošlog veka, a služile su i kao dom drugim biljnim vrstama željnima vlage.

terqr3.jpg

Vrt u boci nije lako napraviti, potrebno vam je alat i dosta spretnosti. Prvo boca mora biti čista i suva, zatim se pomoću papirnog levka na dno boce stavlja sloj šljunka, dodaje se sloj drvenog uglja, a zatim grubljeg komposta. Zatim se počinje sa sadnjom različitih biljaka. Pribor za sadnju sastoji se od kašičice pričvršćene za štap i još jednog štapa. Kada je vrt zasađen, treba ga zaliti sa kanticom sa dugim nastavkom ili malom štrcaljkom, koju možete praznu koristiti kako bi skinuli prašinu sa listova.

terarijum222

terarijum2111.gif

Žiletom na bambusovom prutu možete orezivati uvele listove koji bi se mogli ubuđati. Biljke treba negovati, a stakla čistiti u pravilnim vremenskim razmacima.

 

terqr6.jpgterqr4.jpg

Literatura: Sobno bilje, dr. D. G. Hessayon, http://www.terrariums.org/terraria/

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s