Trpezarija- kako izabrati sto i stolice

Odaberite nameštaj koji odgovara domaćinstvu i svim članovima porodice. Ljudsko telo je prilično nezgrapno. Zamolite odraslog člana porodice da sedne za sto za ručavanje s nogama na podu ispred sebe. Neka se udobno i celom dužinom leđa nasloni na naslon. Tada izmerite visinu, širinu i dužinu zauzetog prostora. Iznenađenje sledi: kolika je to zapremina? Kuće i nameštaj se izrađuju za čoveka i zato nije na odmet poznavati neke činjenice i brojčane podatke. Opazili ste da visina stola iznosi oko 75 cm, a visina stolice 40 do 45 cm. Zapazite koliko ostaje za kolena? Ako nabavljate novi sto ili nove stolice, svakako nastojte da zadržite taj dragoceni razmak koji je potreban za kolena, jer ćete u protivnom sedeti vrlo neudobno.

dining-room26leather-carver-dining-chair-flat-tan-teak-fenton-fenton-styled-2_1024xBTKA_15296638567422447_0ccf5819f5b90abd0b23d5ca4a281f_1024x

Pogledajte kako izgleda standardni naslon stolice. Udobnost je relativan osećaj, pa jedna stolica ne mora biti jednako udobna,( a uglavnom nije) za sve ljude. Najbolji način da odaberete stolice je da sednete na nju i da sedite dovoljno dugo kako biste osetili kako nešto nije u redu.

standard-dining-table-size-google-search-office-ergonomics-in-768x319.jpg

Stolice sa naslonima za ruke su skuplje i zauzimaju više prostora od stolica bez rukonaslona. Međutim, mnogi se u njima udobnije osećaju. Položaj naslona za ruke je vrlo važan. Oni moraju biti tako smešteni da čovek može udobno odmoriti ruke, ali da istovremeno o njih ne zapinje laktovima prilikom obedovanja. Ako su pak, previsoki, pa smetaju kod jela, unutar stolica mora biti dovoljno mesta za kretanje lakata.

split-table-fiber-side-armchair-tube-front-upholstery-mimic-under-the-bell-org-1512426741basetableo110-fiberchair-nerdchair-coverchair-ambitlamp-pushjug-pushmug-crushed-med-res-1442497011

Stolice u upotrebi pre ili kasnije?

Šta ćete učiniti sa stolicama na kojima niko ne sedi? Hoćete ih gurnuti ispod stola, tutnuti u ćošak ili ih sklopiti?

kitchen-table-folding-best-folding-dining-table-and-chair-set-dining-table-and-folding-chairs-folding-kitchen-table-attached-to-wall.jpg

Razmislite kako bi nasloni stolica izgledali u odnosu na površinu stola? Hoće li oblik i dizajn stolica pristajati stolu? Hoce li stolice sa rukonaslonima stati ispod stola?

Danas se izrađuju raznovrsne, priločno lepe stolice koje se mogu sklopiti, vrlo su praktične za male stanove, budući da tako složene zauzimaju malo mesta. Prikladne su za stolove koji se produžuju.

Stolice na rasklapanje treba odabrati pažljivo. Iako ne zauzimaju mnogo prostora, sklopljene izgledaju prilično neuredno.

cover-70x70-unfold-plus-corky-1376037406cover-side-chair-green-stackable-3-muuto-org-1575665705

Literatura: Terence Cornan
Slike: https://layjao.com/dining-room-table-sizes/
https://jenwoodhouse.com/how-to-choose-dining-chairs-for-your-dining-table/
https://muuto.com/furniture/cover-side-chair
https://www.fentonandfenton.com.au/collections/dining-chairs/products/leather-strapping-dining-chair-teak-white
http://monplancul.info/kitchen-table-folding/

 

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s