Sobne biljke u dnevnoj sobi

U dnevnoj sobi se okuplja cela porodica. Tu se odrasli članovi odmaraju, deca se igraju, a svi zajedno traže udobnost. To je mesto gde se u prosečnom domaćinstvu, može naći većina sobnih biljaka.

dark-brown-modern-chic-living-room-dining-room-home-office.jpg

Tu se uzgajaju najlepše i najskuplje biljke, a gotovo svaka dnevna soba može se ulepšati sa nekoliko novih vrsta. Pri tome se saksije sa neodređenim zelenilom, ne smeju odvojeno stavljati svuda po sobi- nekoliko na prozorsku dasku, nekoliko kod televizora, jedan na stalak, itd. Stručnjaci za unutrašnje uređenje dali su brojne predloge za smeštanje biljaka, od kojih je svaki na svoj način zanimljiv. Pažljivim odabirom biljaka za dnevni boravak, može se promeniti osnovni izgled sobe- visok plafon će se činiti nižim ako se obese biljke u visećim korpama, padajuće vrste, dok će se niže sobe činiti višima ako su u njima visoke biljke jasnih oblika. Biljke koje se savijaju daće privid prostranosti uskoj sobi. Veličina biljaka je bitna- sitne će izgledati neugledno u velikom prostoru, dok će raskošna dracena izgledati premoćno u tesnoj sobi. I kontrast je važan. Bogato nameštenoj i ukrašenoj sobi može biljka jednostavnih i velikih dimenzija dati privid mirnoće, dok se monotoni prostor može oživeti biljkama neobičnog i raznobojnog lišća.

ds sa biljkama 2ds sa biljkama 1

Biljkama se mogu oživeti i tmurni detalji u kući. Otvoreni kamin s užarenim cepanicama daje lep prizor zimi, ali je potpuno nezanimljiv u ostalim mesecima u godini kada se ne loži. Upravo je zato dobro mesto za sobne biljke, ali zbog nedostataka svetlosti, pazite koje biljke birate. Radijatori su vrlo retko oličenje lepote, pa ih zato van grejne sezone ukrasite biljkama.

Living-Room-Decorating-with-Home-Plantsgrey-living-roomimage 03 additional tips

Dnevna soba pruža umereno dobre uslove mnogim biljkama, svetla ima dovoljno, a i prostora. Ali postoje i problemi, vlažnost vazduha je zimi zbog grejanja znatno smanjena, a velika toplota u razdoblju mirovanja ne pogoduje biljkama koje traže hladne zimske uslove. Ipak, još uvek na raspolaganju ostaju mnoge vrste.

modern-brown-living-room-shiny-wallsliving-room-plantsliving-room-plantsu

Literatura: Sobno bilje, dr. D. G. Hessayon
http://www.terrariums.org/terraria/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s