Kako projektovati dečiju sobu

Većini roditelja je san da dečija soba bude dizajnirana tako da se skladno uklapa sa ostalim delom stana ili kuće, ali i da predstavlja prijatno i sigurno mesto za boravak deteta.

Open-dreams-28

Najbolje bi bilo da se počne od zoniranja prostorije koja će biti buduća dečija soba tako da se isplanira radni deo i prostor za igru, a kutak za odmor je nešto što traži najviše pažnje prilikom projektovanja. Kvalitetan odabir materijala kao i završna obrada sa prigodno odabranom paletom boja jednako su važni. Ergonomsko postavljanje sistema za skladištenje i prilagođenost menjanja sobe kako dete bude raslo još jedan je važan korak u sređivanju dečije sobe.  Jedan od velikih problema kod dizajniranja sobe za decu jeste to što oni brzo rastu, pa soba sa umirujućim tonovima za bebe, neće odgovarati školarcu koji bi najradije pretvorio svoj prostor u jedno veliko igralište.

Pošto je vrlo često dečija soba i jedna od najmanjih prostorija u stanu, najbolje bi bilo konsultovati se sa dizajnerom kako biste napravili nameštaj i rasporedili na najbolji mogući način, bez mnogo muke i tako zadovoljili potrebe deteta i vas kao roditelja.

Pošto deca vole aktivne igre, poželjno je da nameštaj ne bude oštih linija i ivica. Za čuvanje igračaka savršene su otvorene police ili kutije sa točkićima. Police je najbolje postaviti tako da dete može samo da dohvati knjigu ili igračku koju želi.

Rasvetu treba rešiti da bude raspoređena iz nekoliko izvora. Mada, najvažnije je obezbediti da u sobi bude dovoljno dnevne svetlosti. Ne zaboravite noćnu lampu koja stoji pored kreveta i čuva dete u mraku.

Soba se može ukrasiti dodatno sa šatorima, nadstrešnicama koji ne opterećuju mnogo prostor, a daju detetu intimu.

U poslednje vreme popularan je skandinavski stil za uređenje dečijih soba, jer se koriste nežne boje, udoban i jednostavan nameštaj.

Open-dreams-19Open-dreams-20Open-dreams-21Open-dreams-27Open-dreams-26Open-dreams-25Open-dreams-24Open-dreams-23Open-dreams-22

Izvor

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s