Figueras- muzej Salvadora Dalija

Na samo 140 km severno od Barselone nalazi se mesto Figueres, mesto u kome dominira crvena tvrđava sa kulom Torre Galatea sa redovima ogromnih belih jaja na vrhu. Inače ovaj mali grad je rodno mesto poznatog katalonskog slikara Dalija. Predstavićemo vam ovaj interesantan kompleks, muzej Salvadora Dalija koji je podeljen na dva dela, glavni sa kružnim unutrašnjim dvorištem, antre, prizemlje i dva sprata sa slikarstvom, maneštajem, skulpturama i instalacijama ovog poznatog slikara i odvojenu celinu na ćošku, posebnu bež zgradu.

dali-2

Dali je naistaknutiji pripadnik slikarskog pravca po imenu nadrealizam. U ovom muzeju možete videti slike i predmete iz svih Dalijevih perioda I faza, uticaj na umetnika njegove žene i muze Gale. Najpoznatija instalacija je portret žene čiji su delovi lica ustvari sastavljeni od delova nameštaja.

3380411824_0b532f68c920120418_article2_pic5sm-P1130786OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veliki uticaj na ovog umetnika ostavilo je poznanstvo sa čuvenim psiho analitičarem Frojdom, tako da su mnogi njegovi radovi različite iluzije nadrealnog, kao u snu. Na primer slika nage Gale sa kvadratnim pejzažom, koji ustvari predstavlja portret Abrahama Linkolna.

Dali-theater-museum-figueras1sm-P1130792

Od raznog nameštaja, nakita od kristala, zlata i dragog kamenja do slika i skulptura u ovom muzeju možete videti samo neočekivano.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s