Najlepša prostorija u stanu- dečija soba

Velika je prednost ako dete zavoli svoju sobu i smatra je dovoljno privlačnom da u njoj provodi veći deo vremena. Položaj dečije sobe u kući ili stanu poprilično utiče na detetov odnos prema njoj, ali idealan položaj dečije sobice u savremenim stanovima na žalost nije moguće planirati. Ako ste već u prilici da planirate raspored prostorija, imajte na umu da blizina roditeljske sobe noću pruža osećaj sigurnosti svakom detetu. Soba nameštena na nenastanjenom spratu kuće ostavlja na dete osećaj usamljenosti i odvojenosti. Dečija soba kraj dnevne takođe nije loše rešenje. Prigušeni zvuk glasova neće probuditi dete, već će mu uliti osećaj sigurnosti. Nemojte strogo zatvarati decu u mračne sobe, niti ih prisiljavati da spavaju u nezagrejanoj prostoriji. Ukoliko smatrate da je to dobro za zdravlje, niste u pravu, barem što se tiče dece.

fermliving9.jpg

Smisao za red neće biti opterećenje za dete ako mu pospremanje postane zabava. Maštovit i spretan otac može bez imalo muke napraviti zanimljivu i lepu vešalicu. Jednostavnija varijanta je kupiti već gotove kuke za kačenje.

 

fermliving1.jpg

Prostor za sedenje i učenje, pardon, crtanje i igranje. Mali sto i stoličica jenostavnih linija prilagođeni uzrastu deteta.

 

fermliving4.jpg

Tekstilna polica sa džepovima može poslužiti za sve sitnice koje vrlo često nalazimo rasute po kući. Postavite je dovoljno nisko kako bi vaš mališan mogao da dohvati.

 

fermliving2.jpg

Soba će biti donekle uredna ako obezbedimo deci da sama pospremaju igračke i druge stvari. Lepa polica na zidu za sitnice, a jednostavna otvorena polica za krupnije igračke.

Ako ne raspolažete sa mnogo prostora, krevet na sprat će biti najbolje rešenje. Ako je samo jedno dete u pitanju, prostor ispod kreveta će odlično poslužiti kao interesantan prostor za igru.

fermliving5.jpg

Najbolje je da merdevine budu fiksirane na jednom mestu, a ne pomične.  Svi gornji kreveti moraju imati i zaštitne ograde.

 

fermliving7.jpg

Rasporedite mekane jasučiće po krevetu kako bi dete moglo da primi nekoliko drugara da sednu i uživaju u društvu.

 

fermliving8.jpg

Polica na zidu kao jedna obicna daska koja se oslanja na gotove nosače koje možete da nabavite u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici okova.

 

fermliving6.jpg

Duguljasta plišana igračka u obliku zmije, na primer, odlična je kao zaštitni jastuk u krevetiću ili na podu. A može da posluži kao stoper za vrata ili prozor. Napavite sami.

Literatura: Terence Cornan
Foto: https://www.fermliving.com/kids.aspx

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s