Uređenje hodnika- praktični saveti

Uređenje hodnika, stepeništa i odmorišta je prilično složen zadatak. Ti su prostori već po svojoj strukturi vrlo prometni, a osnovna im je svrha da na najprikladniji način povežu druge prostorije u kući ili stanu. To znači da se u njima ne smeju nalaziti suvišni predmeti i nameštaj o koje bi se čovek mogao spotaći. Podovi ne smeju biti uglačani, klizavi ili pokriveni neučvrćenim pokrivačima. Rasveta mora biti dobro postavljena i jaka.

kick-shoes-6.jpg

radni prostor.jpg

kick-shoes-2.jpg

Hodnici su prvenstveno prolazne prostorije.

Pažljivim planiranjem i uređenjem oni se mogu iskoristiti za raznovrsne poslove koji ne ometaju promet. Tako se u njima može smestiti galerija slika, mašina za pranje veša, biblioteka, ostava ili omanji radni prostor. Svakako, pri tome se ne sme smetnuti s uma njihova osnovna namena.

dynamic_resizedynamic_resize1

Ulazeći u kuću, gosti prvo ugledaju hodnik.

Učinite ga zato što prijatnijim. Prvi utisci su redovno i najsnažniji, budući da se u njima gosti zadržavaju vrlo kratko tako da dekoracije mogu biti vrlo živopisne i raznolike. Vi ćete se kao domaćin koji se češće kreće hodnikom, ionako brzo priviknuti na takvo uređenje, a kad vam ono postane nezanimljivo ili zamorno, vreme je da se pozabavite promenama.

open-invite-5open-invite-1open-invite-3

Ni u kom slučaju ne zanemarujte osnovnu namenu hodnika. To ne isključuje i ostale mogućnosti koje pruža takav prostor. Prilikom preuređenja prometnih površina morali biste tačno znati šta želite, kako biste došli do najpraktičnijeg rešenja. Zato razmislite jeste li s postojećim rasporedom nameštaja u hodniku zaista iscrpeli sve mogućnosti. Započnite radove tek kada ste se u to uverili. Postavite sebi par pitanja:

Da li bi vam odgovaralo da rasteretite jedno od postojećih prostorija?

Da li biste mogli povremeno da hodnik upotrebljavate kao pomoćnu prostoriju?

Može li se hodnik upotrebiti kao ostava?

Može li se bolje iskoristiti zidna površina na stepeništu?

Može li se poboljšati kretanje hodnikom?

entry-samanthadynamic_resize3

Ne dozvolite da vaš hodnik ostane nezanimljiv, neiskorišćen, neusklađen sa drugim odajama.

Bez obzira da li ste jedan od srećnika koji raspolažu sa mnogo stambenog prostora pa mogu koristiti hodnik isključivo za toplu dobrodošlicu ili živite u stanu sa uskim i neprikladnim predsobljem iz kojeg se na sve strane otvaraju vrata, ako se odlučite da ga dobro uredite, morate mu posvetiti mnogo pažnje.

Literatura: Terence Cornan

Slike

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s