Nameštaj od ratana- odmor, opuštanje, uživanje…

Ratan, izvedeno od reči Malajski rotan, je naziv za oko 600 vrsta palmi poreklom iz tropskih regiona Afrike, Azije i Australije. Njihova glavna staništa su tropske šume, najvećim delom u jugoistočnoj Aziji, gde je najveća proizvodnja obrade ove vreste. Za razliku od bambusa koji je šupalj, štapovi ratana su puni i mogu se mnogo razlikovati, a najduži koji je izmeren iznosio je 175 metara.

Untitled-10.jpg

Veliki je spektar u primeni ratana, ali jedan od najvažnijih je u proizvodnji korpi i pokrivača za podove, što se tiče lokalne primene, a što se nameštaja za izvoz tiče, postoji nekoliko vrsta: Kooboo Grey. Dobio je ime po lepoj sivoj boji koja je jedinstvena, uglavnom se ne bajcuje, već se samo prekriva zaštitnim slojem koji ga pokriva.Tanak je svega 3 do 5 mm. Abaca. Napravljen od dveta crne banane koji se uglavnom može naći na Filipinima. Dobija se tako što se gornji sloj sa drvenastog dela ukoni i dugo se suši na suncu, tako da kada bude potpuno suvo, materijal je spraman za obradu. To je veoma dekorativan i lep materijal koji ne treba bojiti sa završnim lakom u boji. Banana Natural vrlo je sličan Abaci, dobija se izbeljivanjem crnog drveta. Ovaj materijal se može bojiti i tonirati u različite nijanse Brankas ili Vodeni zumbul, kao što mu ime kaže raste u močvarama. Suši se na suncu, vrlo je krt i zahteva pažljivu obradu. Ratan Croco je vrlo otporna, čvrsta vrsta ratana uglavnom u braon boji. Koristi se za izdržljive komade nameštaja kao što su garniture za dnevne boravke, trpezarije i ostalo. Ratan Peel Natural i sličan Croco- u, samo je svetlije boje, koristi se uglavnom za izradu stolica i može se bojiti. Morska trava je neka vrsta korova. Kao i ostale vrste, suši se. Veoma je jak i otporan, može se koristiti za sve vrste nameštaja, a najpogodniji je za trpezarijske stolice i fotelje.

Untitled-1.jpg

Wicker je proces takozvanog tkanja, a kao rezultat se dobijaju kruti materijali koji se dalje koriste u izradi nameštaja.

Untitled-2.jpg

Sledi nekoliko primera kako se nameštaj od ratana može primeniti u enterijeru. Ako Vam se dopada neka od ideja, razmislite i slobodno pronađite jedan kutak u svom domu koji možete da opremite. Osim što će uneti toplinu i vedrinu u prostor sigurno će to biti jedan od najudobnijih komada koji posedujete.

Untitled-7.jpg

Untitled-4.jpg

Untitled-3.jpg

Untitled-5.jpg

http://luxury-idea.com/decorating/bedroom-designs/interior-with-bamboo-and-rattan/
http://www.enterijer.rs

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s