Manji zahvati- jednostavna rešenja

Vrata– Položaj vrata mora biti takav da omogućava nesmetani prolaz. Ako smer vrata ne pogoduje rasporedu u stanu, što je čest slučaj, potrebno je promeniti taj smer. Zbog profila vrata i štoka to je vrlo nezahvalan posao. Ako niste stručni, pozovite stolara.

Vrata koja štede prostor.jpg

Vrata koja štede prostor. Ponegde je prostor tako ograničen da promena smera otvaranja vrata nije ni od kakve pomoći, ali ima vrata koja zauzimaju vrlo malo prostora kada se otvore. To su uska dvokrilna vrata i vrata na sklapanje poput harmonike, posebno prikladna za široke otvore garderobe ili prolaz između kuhinje i dnevne sobe. Klizna vrata ne zauzimaju prostor ali im je potrebna slobodna površina na zidu uz prolaz. Ukoliko gradite novi zid napravite žljeb za klizna vrata koja se praktično uvlače u zid.

Untitled-11.jpg

Untitled-1.jpg

Untitled-12.jpg

Skidanje vrata. Da li su vam zaista potrebna vrata? Nekad je najbolje ukloniti vrata, ostaviti samo otvore. U tom slučaju treba popraviti okvir na vratima, gde su bile šarke i brava, a ako odlučite da izvadite i štok razmislite da napravite nadvratnik kao zaobljeni svod.

Prozori – Na prozorima, kao i na vratima mogu se izvesti manji ili veći zahvati u zavisnosti od toga da li se podupiru čeličnim ili betonskim gredama. Položaj prozora je prilično vezan za izgled sobe. Sve je lepo kada je napolju lep dan i kada je pogled na okućnicu dobar, ali šta raditi ako je vreme ružno ili kada vam prozor gleda na susednu zgradu? Mada veliki prozori propuštaju više svetlosti i tako naizgled povećavaju prostoriju, oni takođe uzrokuju poteškoće Povećavaju se troškovi grejanja, a i teže je da se zaštitite od znatiželjnih pogleda prolaznika. Kada smo kod prozora razmislite mogućnost podizanja donjeg ruba, tako da ispod prozorske klupice spustite neki komad nameštaja.

Untitled-13.jpg

Unutrašnji prozori. Prikladno rešenje za tamne prostore je probijanje prozora unutar stana, recimo između hodnika i trpezarije. Na zidovima ostaje još uvek dovoljno prostora za nameštaj, a prostorije postaju svetlije.

Plafoni- Skoro uvek ih zamišljamo kao glatke, ravne površine. Zašto? Zato što jeftinija gradnja uslovljava takve plafone, ali to ne znači da i u vašoj kući moraju biti ravni i glatki. Jeste li pomislili kakve bi sve promene u prostoru i osvetljenju mogao da izazove neravan plafon? Plafon se može spustiti prema jednom od zidova, a može biti izlomljen ili valovit. Jedino o čemu treba voditi računa prilikom radova na plafonu je neophodna minimalna visina prostorije. Jeste li ikad razmišljali o spuštanju jednog dela plafona? I na taj način se menja izgled sobe i naglašava određeni prostor u njoj. Mogli biste da spustite plafon iznad prostora za obedovanje ili iznad radnog stola. A slobodni prostor iznad spuštenog plafona u nekim slučajevima možete iskoristiti kao spremište.

Graphic1.jpg

www.enterijer.rs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s