Male stvari koje ulepšavaju izgled stana

Svaka kuća sastoji se od mnogih pojedinosti koje doprinose njenom celokupnom izgledu. I dok usklađivanje boja i izbor nameštaja, presvlaka i kuhinjskih potrepština, posuđa i drugih pojedinosti, predstavljaju veliki izazov za ljude sa ukusom, izbor okova nije nimalo lak zadatak jer na tržištu postoji gotovo nepregledni izbor ručki, brava, vešalica, šarki za vrata i prozore, ključaonica i sličnih stvari. Malo ko se uspešno snalazi pri izboru takvih detalja. Tim malim stvarima treba posvetiti mnogo pažnje, jer one ne samo da ulepšavaju izgled stana i doprinose stilu unutrašnjeg uređenja, nego se pokazuju kao vrlo praktične, trajne i lake za upravljanje. Sve to govori u prilog pažljivom planiranju i izboru sitne kućne opreme. U protivnom će vam stihijsko kupovanje razbiti jedinstvenu celinu stambenog prostora, a razlike u malim detaljima, kao što su utičnice, prekidači i slično, ubrzo će početi da vam smetaju. Dakle, ako nemate arhitektu koji bi vas savetovao, pitanje je odakle početi.

Untitled-7.jpg

Izbor okova- Najpre odrediti koja vrsta ili stil najviše odgovara vašem domu. Jedna stilski ujednačena grupa sastoji se od ručki za vrata i fioke, kvaka i ključaonica, šarki, metalnih rešetki, ventilacionih rešetki, sandučića, metalnih pločica za natpise na vratima i slično.

U5.jpg

U4.jpg

Moderan stil – Preporučuje se da cela oprema bude od istog proizvođača i izrađena na isti način. U kući ili stanu u kome preovladava moderan stil trebalo bi i okovi da izgledaju savremeno. Uglavnom su to serije izrađene od aluminijuma i bez sjaja ili naprotiv, visoko polirane. I ovde važi pravilo da su skuplji proizvodi obično i kvalitetniji.

Untitled-112.jpg

U3.jpg

Tradicionalni stil– Za starije kuće prikladna je starinska metalna oprema. Takvi se predmeti mogu nabaviti na više načina starinarnice, otpad…a i pojedini privatni proizvođači još uvek proizvode, tako da ćete verovatno moći da uskladite sve kvake, ručke na fiokama, ormarima i druge okove u stanu.

Untitled-8.jpg

Seoski stil-  Ako u kući imate nešto od ovakve izvorne opreme, dodajte još takvih predmeta, što će mnogo doprineti pravom seoskom ugođaju koji želite ostvariti.

Untitled-10.jpg

Rešenje bez ručki– Vrata ormara i fioke, ne moraju se opremiti ručkama. Fioka se može na primer na dodir otvarati, sa takozvanim „push“ mehanizmom, a umesto ručke na vratima može se napraviti udubljenje ili prorez za hvatanje.

Još par detalja…Utičnice- praktično je odmah ugraditi duplu utičnicu, pogotovo sa tinjalicom jer upozoravaju kad su vodovi pod naponom.

U6.jpg

Untitled-11.jpg

Gumeni čep za zaustavljanje vrata sprečava buku koja obično prouzrokuju deca lupajući vratima. Za zidove, nameštaj, obično je zaštita od ogrebotina i udaraca. Rešetka iznad radijatora ugrađuje se u ploču koja služi kao maska, a na primer je pod prozorom. Strujanje toplog vazduha, sprečava prodor hladnog vazduha u prostoriju.

http://www.hoppe.com/http://www.reguitti.it/http://www.legrand.rs/rs/scripts/rs/publigen/content/templates

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s