Kada ste poslednji put krečili?

Molerski radovi se smatraju završnim radovima u procesu adaptacije enterijera i imaju veoma važnu ulogu prilikom izvođenja građevinskih radova jer mogu u velikoj meri da u određenom prostoru prikriju nedostatke i učine ga prijatnim za život ili rad. Neki od tih nedostataka su: mračne prostorije, niski ili previsoki plafoni, uzane prostorije, itd.

Untitled-2.jpg

U zavisnosti od namene prostorije, oblika i dimenzija, kao i rasporeda prozora i vrata i dnevnog svetla, odlučićemo se kojom bojom ćemo krečiti. Za velike prostore možemo odabrati mirnije i ali i tamnije tonove, za uzane prostorije obavezno svetle nijanse koje daju osećaj prostranosti. Dnevna i sunčeva svetlost je bitan faktor koji će uticati na to koje boje ćete upotrebiti u Vašem stanu. U slučaju da ima dosta sunčevih zraka, možete izabrati hladnije tonove kao što je svetlo plava ili zelena, u suprotnom, u severno orjentisanom prostoriji, svetlo žuti ton ili bilo koja topla boja nadoknadiće nedostatak prirodnog svetla i daće efekat topline. Određeni delovi prostorija kao sto su stubovi, grede, dimnjaci, mogu se naglasiti tamnijom ili kontrastnom bojom u slučaju da želite da ih istaknete.

Untitled-1.jpg

Moleraj nije posao koji se može olako shvatiti, jer od njihovog uspeha ili neuspeha, zavisiće kompletan enterijer, a svakako i Vaše raspoloženje. Pre nego što angažujete ekipu majstora, raspitajte se o njihovom iskustvu i referencama. Angažujte majstora koji će imati strpljenja da Vam ponudi materijale i boje koje su po cenama i kvalitetu dostupne Vama, a  ako treba iz iskustva pojasni prednosti i mane različitih tehnika i tonova.

Untitled-3.jpg

Izvođenje molerskih radova uglavnom se izvodi iz sledećih razloga, a vi postavite sebi pitanje pre nego se upustite u posao:

 • Da li je boja na Vašim zidovima dotrajala, bilo da se isprljala ili izbledala?
 • Koliko je vremena prošlo od poslednjeg krečenja?
 • Ako ste se uselili u novogradnju, koliko su kvalitetno izvedeni molerski radovi i da li su potrebne ispravke?
 • Ako menjate namenu prostorije, da li su potrebne promene i u boji?
 • Ako ste imali kvar tipa poplavu ili slično, da li je potrebna adaptacija?
 • Jednostavno želite da poboljšate određeni prostor promenom boje ..

Untitled-4.jpg

Ako ste se odlučili da sami okrečite stan, poput iskusnih molera evo nekoliko saveta:

 • Prvo isplanirajte redosled krečenja prostorija i odredite tačan broj dana koliko bi mogli radovi da traju.
 • Pomerite nameštaj na sredinu prostorije, ako niste u mogućnosti da ga iznesete iz sobe. Obezbedite folije za prekrivanje i dobro ušuškajte svaki komad. Zaštitite podove sa folijom, a preko nje i sa kartonom.
 • Nabavite dovoljno visoke merdevine, prazne kofe i čiste krpe…
 • Sve utičnice, lustere, skinite ili i njih zaštitite sa folijom i lepljivom trakom. Prozore i vrata takođe. Trakom zaštitite prelaz između vrha zida i plafona kako biste dobili što precizniju ivicu.
 • Sa zidova sve skinite i probajte da razvrstate po kutijama  na kojima možete da napišete šta se nalazi kako biste lakše rasporedili kada se sve završi.
 • Sva udubljenja, pukotine i nepravilnosti zakrpite posebnom masom. Osušite pa onda pređite na bojenje.
 • Nabavite kvalitetne (različitih dimenzija) četke i boje. Možete se posavetovati u farbari šta je to što se najbolje prodaje i šta je za preporuku, s obzirom da nemate iskustva.
 • Pazite da poteze povlačite ujednačeno i smireno. Uglavnom je potrebno 2 ili 3 „ruke“ kako biste dobili najbolji rezultat.
 • Na kraju, ostavite malo boje u tegli koja može trajati kraći period za eventualnu popravku. Četke i valjke dobro isperite običnom mlakom vodom, osušite i spakujte na čisto i suvo mesto, zaštićeno od prašine.
 • Zapišite šifre boje i proizvođača ako ste mešali boje i čuvajte.

 

 • Untitled-6.jpg

 

http://trend-dir.net/decoration/interior-designs/choosing-wall-paint-colors/
http://wallpaintingideas.blogspot.com/2010/05/wall-paint-ideas.html
http://www.desainer.it/arredamento-design/dipingere-le-pareti-i-colori-moda.php
www.enterijer.rs

 

 

 

 

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s