Kako da izaberete boju za dnevni boravak

Dnevna soba je prostorija u kojoj se u proseku provodi najviše vremena, tako da bi trebalo da bude pravilno dizajnirana i dekorisana. Najviše značaja pridaje se izboru troseda i fotelja za udobno sedenje, ali još jedna važna stvar je kako odabrati pravilno boju zidova i ostalih detalja. Pošto je to prostor u kojem se boravi preko celog dana, po dnevnoj svetlosti, veštačkom osvetljenju ili u trenucima opuštanja pod svetlom sveća, postoji nekoliko faktora koje treba razmotriti pre nego što se izabere boja koja će krasiti zidove. Prvi i osnovni savet je da se izabere deo zida na koji će se naneti nekoliko uzoraka boje koje su ušle u uži izbor. Potrebno je malu površinu zida obojiti kako biste uporedili sa ostalim nameštajem i detaljima.

2.jpg

Preporuka je da se stavi akcent na jedan deo sobe, a to zavisi od vas koji ćete deo izabrati. Najčešće je to centralni zid, iza TV uređaja ili neki istaknuti stub, kamin ili možda zid iza troseda koji uglavnom zauzima centralno mesto u dnevnom boravku. Preporučljivo je da se akcentovana boja pojavi na još jednom detalju u sobi kao što su jastučići ili prekrivač ili neki drugi komad dekorativni.

akcent.jpg

Prilikom izbora boje sagledajte veličinu prostorije. U manjim prostorima paleta svetlih tonova je dobrodošla, dok u većim kvadraturama možete slobodno eksperimentisati sa više nijansi čak i tamnijih tonova. Uvek je bolji izbor da zidove obojite u neutralne tonove, a da tamnijim tonovima istaknete detalje koje možete menjati u zavisnostoi od godišnjeg doba, raspoloženja ili nekih drugih prilika. Dnevna soba ukrašena neutralnim tonovima, nesumnjivo izgleda sofisticirano i evergrin, ali…

neutralni tonovi.jpg

Razmislite o tome kakav ambijent i ugođaj želite da postignete. Želite li da podstaknete romantiku, strast, opuštanje ili nešto drugo? Svaka boja, poznato je da stvara različita raspoloženja i osećanja. Na primer zelena je boja koja opušta i donosi mir, crvena je boja strasti i romantike itd.

crvena.jpg

Uzmite u obzir stil i boje u stanu. Svakako da se boje birate za dnevnu sobu moraju slagati sa ostalim delovima enterijera. Mnogi će se složiti da je najefikasniji način da se doda boja u enterijeru tako što će se obojiti zidovi. Međutim, to ne mora da bude pravilo. Bićete oduševljeni saznanjem da postoji bezbroj zanimljivih načina da dodate boju i akcentujete bilo koji deo stana koji želite. Odaberite neki stari komad nameštaja, kao što je komoda, klub sto ili polica za knjige, stavite na njega akcent u boji i dobićete odličan efekat. Uklonite stari jednobojni tepih i neka vaš pod ukrasi nova prostirka živih boja. Fotografije pružaju odličan i jednostavan način da dodate boju u stanu, kao i da je i prilagodite ako je potrebno. Možete odabrati ramove u jednoj boji i tako napraviti interesantnu kompoziciju na bilo kom mestu u dnevnom boravku.

kompozicija.jpg

Evo nekoliko primera kako možete obojiti dnevnu sobu sa stilom. Važno je da bude funkcionalno i udobno vama i članovima vaše porodice.

Untitled-1.jpg

Untitled-2.jpg

Untitled-14.jpg

http://www.homedit.com/colorful-living-room-interior-design-ideas/
http://www.homedit.com/ways-to-add-color-to-your-room/
http://www.enterijer.rs

 

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s