Nameštaj od kovanog gvožđa

Umetnost izrade kovanog gvožđa- zanat koji se nasleđuje od predaka i utkan je u svakom deliću predmeta koji su iz istorije preneti u sadašnjost. Više stotina godina tehnologija pojedinačne izrade svakog predmeta i danas dokazuje umeće vrsnih zanatlija. Unikati, rađeni rukom, sa mnogo pažnje, strpljenja i vere, kao u starih majstora ostavili su budućnosti trag istorije. Karakteristika kovačkog zanata je i to da kada se radi sa čelikom on se može zagrevati, a ‎zatim uronjavati u vodu. Svrha ovoga je da se dobije specifična struktura metala. ‎Uronjavanjem u vodu krt čelik ojačava ali i postaje pogodniji za obradu. Ovo ‎zahteva zagrevanje metala do određene temperature. Kod mnogih tipova čelika pri ‎ovom procesu na površini metala se može videti oksidaciona boja. Različite ‎upotrebe zahtevaju različite kombinacije čvrstine i otpornosti, a samim tim i ‎različite načine obrade metala. Vešti kovači su u stanju da isti komad metala ‎obrade na nekoliko mesta na različite načine.

nocni stocic 4.jpg

Nameštaj od kovanog gvožđa, navikli smo da najčešće viđamo u eksterijeru i na terasama. Međutim, ovaj nameštaj je toliko pogodan za kombinovanje sa raznim stilovima, klasičnim, modernim ili rustičnim tako da sve češće možemo videti savremene enterijere u koje je vešto uklopljen. To mogu biti dnevne sobe, kupatila, spavaće sobe, predsoblja, trpezarije…

krevet 1.jpg

krevet 2.jpg

krevet 3.jpg

Spavaća soba– Nameštaj za spavaću sobu od kovanog gvožđa je vrlo popularan u poslednje vreme. Na ova dva kreveta možete videti uzglavlja koja su napravljena od kovanog gvožđa. Konstrukcija isto može biti urađena od kovanog gvožđa ili može biti zasebna na primer drvena.

nocni stocic

nocni stocic 3

Kompletan krevet je izrađen od kovanog gvožđa, modernih linija i dizajna koji se može uklopiti u svaki savremeni enterijer. U slučaju da već posedujete krevet i niste u situaciji da ga menjate, a želeli biste komad nameštaja od kovanog gvožđa, dodajte stočić manjih dimenzija koji će zameniti klasičan noćni ormarić.

iron wood.jpg

klub sto 1.jpg

Dnevni boravak i trpezarija- U dnevnoj sobi dovoljno je da klub stočić bude od kovanog gvožđa, sa staklenom pločom ili pločom od granita ili mermera. Interesantan detalj je i stočić za nijansu viši od standardnog koji Vam može zameniti komodu u dnevnoj sobi li predsoblju.

 

trpezarija 2.jpg

Ne plašite se da unesete trpezarijski komplet stolica i stola u stan, ne bojite se da će delovati suviše hladno. Sa lepo tapaciranim sedištima ili zanimljivom dekoracijom stola, dobićete kompletan užitak za vreme vaših obeda.

stepenice.jpg

Ograda za stepenice od kovanog gvožđa može biti jedan od najlepših detalja u enterijeru. Može se povezati sa još nekim komadom nameštaja od ovog predivnog materijala ili neka bude jedinstveni i zasebni komad u  enterijeru kojem ćete se sigurno svaki put kada uđete u kuću, ponovo obradovati.

civiluk 2.jpg

civiluk 1.jpg

U slučaju da Vam prostor ne dozvoljava, a imate veliku želju da uživate u nekom komadu nameštaja od kovanog gvožđa, postavite luster u trpezariji, stonu ili stojeću lampu u dnevnoj sobi, ogledalo u kupatilu ili čiviluk u predsoblju i bićete zadovoljni.

ogledalo 1.jpg

 

tekst i slike:
http://sh.wikipedia.org/wiki/Kova%C4%8D
http://www.notteidea.com/schedaprodotto_8747_comodino-ferro-battuto-mirelle.php
http://www.visitsombor.org/rs/ponuda/stari_zanati/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s