Gaudijeve kuće iz bajke

Krajem XIX i početkom XX veka, širom Evrope razvio se umetnički pravac koji je u svim umetničkim oblastima, a najviše u arhitekturi, ostavio snažan pečat. To podrazumeva novu arhitekturu punu iznenađenja gde se arhitekte ne zalažu za bilo koji oblik funkcionalnosti. Preovlađuju biomorfne forme inspirisane biljnim i životinjskim oblicima. Ovaj pravac poznat je pod imenom Art Nouveau (čita se Art Nuvo) ili Nova Umetnost. U vrlo specifičnom obliku pojavio se u Barseloni. Sledi opis dve najpoznatije stambene zgrade iz tog doba: Casa Battlo i Casa Mila- La Pedrera, koje su delo najčuvenijeg arhitekte tog vremena Antoni Gaudija.

Untitled-5.jpg

Casa Battlo, nazvana još i Casa del Ossos (Kuća kostiju), rađena je po porudžbini gospođe Battlo, ali po završetku, sama gospođa je bila vrlo razočarana, da bi odbila da se useli i dala joj tako pogrdan naziv. Sto godina kasnije, UNESCO je Kuću Battlovih uvrstio u svetsku kulturnu baštinu. Kuća je uzana i ima pet spratova, a na prvi pogled izgleda kao da je sagrađena od kostiju, raznih boja, od toplih zemljanih do hladnih plavičasto zelenkastih. Na prvom spratu se jasno vide forme biljnih oblika, a unutar kuće je nameštaj koji je sačuvan u originalu. Mogu se videti kupatilo, kuhinja, dečije stvari i igračke s početka prošloga veka.

casa battlocasa battlo (1)

Casa Mila- Sa suprotne strane ulice u blizini Casa Battlo, nalazi se još jedna porodična kuća nastala par godina kasnije, a takođe deo UNESCO- ove svetske kulturne baštine. Ovo je kuća bračnog para Mila, popularno nazvana La Pedrera (kat. La Pedrera, „kamenolom“), jednostavnije spoljašnjosti, ali vrlo zanimljivog enterijera. Na poslednjem spratu nalazi se očuvan stan porodice Mila, s početka XX veka, sa kompletnim nameštajem i pokućstvom, kao i dekoracijom koju je osmislio Gaudi (tavanice, parket, mozaici, lukovi, vrata, čiviluci, kvake, itd). U većem delu zgrade su kancelarije Katalonske banke. Ono po čemu je ova građevina poznata je i sam vrh, tj. krov zgrade gde se mogu videti prelepi dimnjaci, kao skulpture u obliku okamenjenih vitezova. Sve je povezano interesantnim stepeništem i podestima, terasama, sa kojih se pruža predivan pogled na grad. Pored raznih znamenitosti Barselone, Casa Mila je još jedno mesto koje ako dođete u Barselonu, ne smete propustiti da obiđete.

casa mila 10casa mila (1)casa milacasa mila 3casa mila 4casa mila 09casa mila 5casa mila 11

Foto
http://www.galenfrysinger.com/barcelona_casa_mila.htm
www.enterijer.rs

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s