Hodnik bez dnevne svetlosti

Hodnici se, u mnogim stanovima, osvetljavaju jednim središnim svetlom. To je potpuno pogrešno, posebno ako je električni priključak na neprikladnom mestu ugrađen u plafon, što je prilično čest slučaj. Dugački, mračni i nesigurni hodnici osvetljuju se pomoću najmanje dva svetla i to tako da se iz postojećeg električnog priključka sprovede instalacija do drugog dela hodnika, a potom se na tom mestu obesi još jedna svetiljka. Ovo može biti i nadgradna varijanta, kada se žice pričvrste za plafon kukicama.

Untitled-5

Kvalitetnija rasveta u hodniku sastoji se od niza usmerenih plafonskih svetala što osvetljuju i pod i zidove. Električni vodovi se ugrađuju u zid ili se provode kroz kanalicu na koju su pričvršćena rasvetna tela.

Untitled-4

U hodniku je nekad osim dobrog opšteg svetla neophodno i dodatno svetlo na primer uz telefon, uz vešalicu za kapute, uz ogledalo ili ispod stepeništa u stanovima i kućama na sprat.

Untitled-2

Garderobni ormari se osvetljavaju neonskim ili led svetlom pričvršćenim za plafon, a mogu se montirati i u unutrašnjosti plakara. U kombinovanim prostorijama, s nekoliko namena, rasvetu treba planirati izuzetno pažljivo.

Untitled-3

Ogledalo- vrata ili bela staklena klizna vrata na plakaru, prostoriji će dati širinu. U istoj boji izaberite i ulazna vrata.

Untitled-1

Svetlo će se odraziti u ogledalima i tako udvostručiti hodnik, a još bolje ga osvetliti. Hodnik možemo obojiti i suprotno svim pravilima u tamnu boju, a na zidove okačiti interesantne lampe. U tom slučaju bilo bi obavezno da prostorija u koju se dalje ulazi, npr. dnevni boravak bude u svetlim tonovima.

 

Literatura Terence Cornan
Foto http://www.prostorama.si/blog/svetovanje/resitve/hodnik-brez-dnevne-svetlobe.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s