Različiti stilovi za savremeni enterijer

Različite prostorije u jednom domu mogu biti opremljene različitim stilovima. Vrlo je verovatno da ugođaj koji želite da postignete u kuhinji nije ono što biste hteli u dnevnoj sobi. Dakle, ne bojite se raznolikosti.

Make-Your-Eclectic-Style-Interiors-11.jpg

Vaš lični ukus odrediće opšti stil i ustanovićete da stil ne stvaraju određeni komadi nameštaja, nego način na koji se predmeti uklapaju u celinu. Savremeno uređenje enterijera možemo podeliti na mnogo stilova, a u ovom slučaju vam predstavljamo pet odabranih seoski, gradski, mediteranski, internacionalni i eklektički. Različiti stilovi iz različitih vremenskih razdoblja takođe se mogu skladno nadopunjavati. Moguće ih je uklopiti u nešto što će odražavati vašu ličnost.

Seoski stil– Ovakvo unutrasnje uređenje, rezultat je nostalgičnog talasa što zapljuskuje svako razvijeno područje. Drvo, cigla, crep, upotrebljavaju se u kombinaciji sa novim materijalima. Grube tkanine i trska su deo seoskog stila. Tu pripada i neobrađeno drvo, ali nikako imitacija drveta, npr. ultraplast, univer… To je stil koji stvara spontanost, udobnost, sigurnost i čvrstoću.

1-The-original-country-style.jpg

Gradski stil– Ovaj stil oslanja se na umirujuću mešavinu napadnog i udobnog, savremenog nameštaja i antikviteta. Osnovna karakteristika ovog stila je raskoš. Prostor je vrlo pažljivo osvetljen, pun je slika i umetničkih predmeta.

city1city 2

Mediteranski stil je odraz opuštenog, pomalo spartanskog načina života na obalama sredozemlja. Osnovi su jednostavnost i smirenost, odnosno nenatrpanost predmetima i nameštajem. Preovladava bela, a zastupljene su još i plava i zelena. Opeka, crep, keramičke pločice, zaobljeni svodovi i stubovi takođe su prisutni u ovom stilu. Tkanine su lake, obično pamučne sa jednostavnim prugama ili sitnim provansalskim uzorkom.

Mykonos-Villa_1-768x512.jpg

Arch-design-for-living-room-by-Mediterranean-style.jpg

Internacionalni stil– Za ovaj stil potrebno je mnogo veštine i dosta sredstava. Najbolji nameštaj svetski poznatih dizajnera, sto na žalost, znači i najskuplji, zauzima po pravilu centralno mesto u prostoriji. Boje su nenaglašene, može se reći da se i ne primećuju. Obliku svetlosnih izvora, često se pridaje više pažnje, nego kvalitetu rasvete. Cveća nema mnogo, ali su velike biljke preporučljive, jer njihova svrha nije da unesu delić vrtnog ugođaja u zatvoreni prostor, koliko  da svojim oblikom upotpune savremeni enterijer.

6a00d8358081ff69e201bb0877f2d3970d-800wi.jpg

Eklektički stil– Svojstven ljudima koji su sigurni u svoj ukus. Najčešće su ti ljudi povezani sa umetnošću i sami stvaraju i otkrivaju savremene načine stambenog uređenja. Najčešće se takve ideje imitiraju, pojednostavljuju i uprošćavaju. Tko i nastaje ono što se zove stil. Ali to ne znači da je svaka novost uvek uspešna i da biva prihvaćena. Ali činjenica je sve što je neuobičajeno, bilo u umetnosti ili oblikovanju, bilo istinski novo ili samo obnovljeno, u početku izgleda ekscentrično.

Make-Your-Eclectic-Style-Interiors-1Make-Your-Eclectic-Style-Interiors-3Make-Your-Eclectic-Style-Interiors-4Make-Your-Eclectic-Style-Interiors-7

literatura: Terence Conran
 foto: angeliqueshakespeare, city, interiordesign777, idesignarchabeautifulmess, interiordecoration, aerial


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s