„Most plakar“- iskoristite efikasno prostor iznad kreveta, radnog stola…

Ako je spavaća ili dečija soba mala, a nemate dovoljno prostora za klizni plakar ili klasičan plakar sa šarkama, idealno je da postavite „most- plakar“. Možda nije omiljen među projektantima kao rešenje, a i neko ga može smatrati staromodnim, ali „most- plakar“ predstavlja definitivno najbolje rešenje za efikasno iskorišćenje prostora koji inače ostaje nekoristan. Relativno je jeftin, jer ne sadrži skupe okove. Jedina mana može biti dostupnost, a to se može rešiti tako što će te u najvišlje delove odlagati stvari koje najređe koristite, kao na primer sezonsku garderobu, kofere itd.

Untitled-1q

Kao i svaki drugi komad nameštaja i „plakar- most“ možete napraviti u različitim stilovima. Veliki je izbor materijala na tržištu od oplemenjene iverice- univera, medijapana- furniranaog ili farbanog po RAL-u, do punog drveta ili možda stakla ili ogledala u aluminijumskom ramu. Naravno to se odnosi na vrata, tj. frontove plakara. Unutrašnjost se uvek preporučuje od jednostavnih jednobojnih materijala kao sto su univer ili medijapan. Za unutrašnjost se trudite da birate svetle boje.

Untitled-32

Vrlo je važno da vaš most plakar ne ograničava slobodno kretanje u sobi, tj da se možete slobodno kretati, ustajati ili sedati na krevet ili za sto, bez bojazni da ćete udariti glavom. Pazite da ne zaklanja prirodno svetlo, da ne bude predubok… Najvažnije je da se prilikom montaže ispoštuju sva pravila postavljanja tj kačenja na zid, jer, nezaboravite, orman je nekoliko puta teži kada se u njega poređa garderoba. Neka vaš izbor bude provereni i iskusni monter.

Untitled-2

Most plakari pružaju jedinstveno funkcionalno rešenje za prostor u malim stanovima ili sobama. Trudite se da budu što manje upadljivi, a neka neki drugi komad nameštaja svojim stilom definiše enterijer, bez obzira što se nalazi u malom prostoru.

Sledi nekoliko primera i ideja kako da iskoristite vaš prostor iznad kreveta ili radnog stola.

Untitled-4

Prikazan je kompaktan i dobar raspored zahvaljujući ugaonom ormaru i most plakaru koji se nastavlja iznad stola. Uzglavlje kreveta je asimetrično i stvara originalan kontrast i dominantnu boju u celoj sobi.

Untitled-3

Predložena konfiguracija je klasičan most plakar u sobi u kojoj borave dva deteta. Svi elementi koji čine ovu kompoziciju su modularni, omogućuju veliki broj kombinacija i prilagodljivi su. Levi otvoreni deo plakara služi kao noćni ormarić, a iznad fioka  se lako mogu odložiti knjige, telefon ili ostale sitnice.

U ovom slučaju vrata na most plakaru su klizna, staklo u AL ramu. Most sadrži i konstrukciju koja ga dodatno osigurava. Ispod mosta je praktična polica za knjige i sitnice. Noćni ormarić tj. komoda je opremljena sa točkićima i lako se može koristiti i kao klub stočić.

Untitled-33224

Dobar primer kreveta na sprat i most plakara. Ispod kreveta se može smestiti posteljina, ima dovoljno mesta za garderobu, a i iznad svakog kreveta postoje police za knjige. Sve je na jednom zidu i na minimalno prostora. Jedino je radni sto zajednički.

Untitled-3321

Evo jednog prostora sa dva most plakara. Cela kompozicija  je pod uglom od 90 ° u kompletu sa stolom i dvosedom koji se razvlači. Diskretna boja, a detalji kao što su prekrivač, stolica u boji po želji.

Untitled-331

 

tekst i fotografije:
http://www.arredamentidiotti.it/kids-rooms/furniture-product.asp?view=Seipersei&id=1021
http://www.paolaelisamobili.it/collezione.asp?key=12
http://www.porrospaziogiovane.it/cameretta-a-ponte.html
http://www.camereragazzi.eu/camerette-a-ponte-2/ponticamere/ponte-maxi-massimizzare-la-capienza-dellarmadio/attachment/ponte-lineare-09vip-maxi/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s