Sutereni i podrumi- prostori u kojima se živi

Pre nego što odlučite da podrum adaptirate u životni prostor, proverite da li imate pristup kanalizacionoj mreži, kakva je zaštita od provale, da li postoji sporedni izlaz, da li je osvetljenje adekvatno, kakva je ventilacija i grejanje. Ako je prostor vlažan, koji bi način zaštite od vlage bio najpovoljniji.

Sutereni i podrumi mogu poslužiti kao mesto za zaseban stan, a ako imaju zaseban ulaz, neće biti problema sa preuređenjem. Kako biste imali što više vazduha, svetla, preporučljivo je da suteren bude što otvoreniji, tj. da ga ne pregrađujete s mnogo pregradnih zidova.

Ako zbog nedostatka stambenog prostora želimo da proširimo uslove stanovanja u suteren ili podrum, onda moramo da vodimo računa o tome da zadovoljimo iste standarde stanovanja kao da je stan u prizemlju ili na spratu. To se odnosi na veličinu i vrstu prozora, kao i na visinu tavanice.

Dnevna soba/ spavaća soba

Dnevna soba ili pomoćna spavaća soba koja služi po potrebi i kao dnevna, vrlo je praktična odaja za veću porodicu.

Soba za zabavu, atelje ili slično

Zvučno izolovana prostorija u podrumu prikladna je za mlade ljude koji vole glasnu muziku i često priređuju zabave.

soba za zabavet-room

Kuhinja

Zbog mnogo razloga: lak pristup instalacijama i priključcima, laka dostava namirnica ali najviše iz tradicionalnih razloga, izgleda prirodno da se kuhinja nalazi u suterenu.

071108-0312-abasementap3

Kupaonica, mali spa centar ili teretana

U slučaju da postoje sve potrebne instalacije i da je ventilacija dobra, nema razloga da jednu od ovih prostirija ne smestite u suteren ili podrum.

Kao sporedna prostorija

Ostavakompletan podrum se može preurediti u dragocenu ostavu. Vinarija– najbolje mesto za čuvanje vina je podrum jer se u njemu tokom čitave godine temperatura skoro ne menja.

Radionica– podrum je najbolje mesto sa postavljanje mašina, a odatle ni buka električne bušilice neće suviše uznemiriti ukućane.

Perionica vešeraj– za ovu svrhu potrebna je dobra ventilacija i sistem za odvod pare. Još bitnija stvar je u kakvom su stanju slivnici i njihov položaj.

Pre nego što se upustite u adaptaciju, razmotrite sledeće: izolacija od vlage, visina tavanice i vrata, da li ima kondenzacije, akustika, kakvi su podovi i prozori. Ako je sve zadovoljeno, uz pažljiv odabir nameštaja, možete stvoriti vrlo udoban prostor za život ili rad.

Literatura Terence Conran

fotografije

http://www.housetohome.co.uk

http://didntyouhear.com/everyone-can-fit-a-wine-cellar-into-their-home

http://www.enterijer.rs/


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s