Spoj kontrastnih boja

U enterijeru postoji nekoliko pristupa upotrebi boja, a najčešći su: Prvi gde se usklađuju nijanse jedne boje koje se u prirodnom krugu spektra nalaze jedna do druge. Primer su žuta, narandžasta, crvena (spektar toplih boja), zelena, zeleno plava, plava (spektar hladnih boja) i drugi pristup gde se kombinuju kontrastne boje odnosno one koje se u krugu spektra nalaze jedna nasuprot druge. To su npr. crvena i zelena, žuto zelena i ljubičasta, ljubičasta i žuta, narandžasta i plava.

Svaka kombinacija kontrastnim bojama u enterijeru uvek se smatra smelom. Njihovo spajanje može da ostavi oštar utisak, ali kombinacijom njihovih ublaženih varijanti možemo stvoriti prelepe kombinacije. Osnovne boje su crvena, žuta i plava, a njihovim mešanjem dobijamo veliki broj boja i njihovih nijansi.

Posto se o bojama dosta pisalo, pogotovo o uticaju boja na prostor, na nas um i raspoloženje, ovog puta ćemo predložiti nakoliko kombinacija kontrastnih boja i njihovu primenu u enterijeru.

crvena i zelena

Crvena i zelena. Zelena je boja koja simbolizuje mir, opuštsnje i dobru energiju. Zelana se preporućuje za zidove. Crvena je boja koja daje toplinu i raskoš. Dovoljno je da se samo neki komad namsetaja ili presvlaka pojave u crvenoj boji i dobićete zanimljivu kombinaciju.

ljubicasta i zelena1

Ljubičasta i žuta. Ovu kombinaciju izaberite ukoliko želite moderan prostor. Zidovi u ljubičastoj boji otvoriće prostor i daće iznenađujući karakter prostoru. Ljubičasta boja može biti hladna, sa više plave i topla sa više crvene boje. Ova kombinacija preporučuje se za primenu u dečjim sobama – kako bi ih učinili maksimalno dinamičnim i podsticajnim.

plava i naranzasta

Plava i narandžasta. Preporučuje se za dnevne boravke i trpezarije. Plavi zidovi u svetlim tonovima smiruju, a narandžasti detalji daju toplinu i udobnost prostoru.

Kontrasti, bilo da su u bojama ili stilovima uvek su dobro došli u različitim prostorijama stana. Doprinose boljoj atmosferi, naglašavaju određene elemente ili delove prostora,a inspiraciju za njihovu primenu možemo pronaći svuda oko nas.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s