Jednosobni smeštaj- praktična rešenja

Pri pomisli na jednosoban stan, prvenstveno pomislimo na studente ili mlade ljude koji nisu u mogućnosti da sebi priušte veći stan. Ali takav način stanovanja može rešiti trenutne ili trajne stambene poteškoće mnogih pojedinaca pa čak i manjih porodica.

min i apart 3

Stanovanje u stanovima sa dvostrukom namenom izgleda veoma privlačno na stranicama u časopisima, ali u praksi je uglavnom nespretno i teško. Da biste srećno živeli u takvom prostoru evo nekoliko činjenica sa kojima se morate pomiriti:

  • Spavaćete u dnevnoj sobi, tj. živećete u spavaćoj.
  • Moraćete redovno da spremate stan, jer uredan prostor uvek izgleda veći.
  • U istoj prostoriji ćete ručati, učiti i primati goste.
  • Sve što posedujete staće vam u jedan plakar.

Ali, ne dozvolite da vas ovih nekoliko rečenica uplaši, sledi nekoliko praktičnih saveta pomoću kojih možete poboljšati vaš kvalitet života u malom stanu.

mini apart

Vrlo je važno uskladiti krevet sa prostorom za sedenje. To se može postići sklopivim krevetom- trosedom koji će vam služiti za spavanje i za sedenje.

Graphic1

U slučaju da sedite na madracima na kojima spavate, trudite se da češće menjate strane, jer ćete mu tako produžiti vek trajanja.

mini apart 2

Krevet- ormar, koji se posle upotrebe pretvara u zidni namestaj vrlo je praktično rešenje za male prostore, a o tome možete pročitati u jednom od predhodnih tekstova.Polica za spavanje ili krevet na sprat, gde se prostor ispod koristi za sedenje ili za odlaganje stvari.

galerija

Galerija- sastoji se od kvalitetne drvene ili metalne konstrukcije. Imajte u vidu da je podizanje galerije posao za arhitekte, a ne za „uradi sam“ pokušaje.
Koliko god da vam je mali prostor za kuvanje tj. kuhinja opremite je perivim podom, koji je odvojen od ostalih površina. Neophodna je i dobra ventilacija, aspirator, jer će se u suprotnom cela prostorija pregrejati i primiti neugodne mirise.
Odvajanje prostora je vrlo važno. Za odvajanje prostora različitih namena najčešće se upotrebljavaju paravani na rasklapanje ili paravani police, puni ili prozračni.
Evo još jednog trika: noću prostor u kome se spava, može se jednostavno odvojiti gašenjem svetla. Osvetljenje je vrlo važno jer pomoću njega se se određuju pojedina područja u stanu. Igra svetlosti i senke stvara u sobi udoban ugođaj.
Opremanje malog stana može biti zabavno, ali može doneti i glavobolje. Zato vam želimo da uživate u svom malom prostoru – i učinite ga svojim.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s