Dnevni boravak- idealno mesto za promene

Dnevni boravak  je najopterećenija prostorija u kući ili stanu. To je prostorija u kojoj ukućani vole da uživaju u miru i intimi, tu se primaju gosti, tako da je to mesto gde se najbolje odražava domaćinov ukus i njegova ličnost ili onaj deo ličnosti koji želi da pokaže drugima. Dnevni boravak mora delovati ugodno i nenametljivo u svakoj prilici bilo da se radi o partiji karata ili nestašnoj dečijoj igri. Potrebe i zahtevi ukućana mogu se s vremenom promeniti, ali dnevni boravak mora i tada odgovarati svrsi.

Ako u porodici ima dece, u dnevnom boravku bi trebalo da bude mnogo slobodne podne površine. Istovremeno opasni i krhki predmeti ne smeju se ostavljati deci na dohvat ruke. Ovu prostoriju treba opremiti i novim sedištima kada deca poodrastu. Iako će veliki deo svoga vremena deca provoditi u svojoj sobi, biće im drago kada se pridruže društvu u dnevnom boravku.

Čovek ponekad menja neke svoje navike, hobije i interese. Takve se promene događaju i u porodici. Deca rastu, roditelji stare, češće se odmaraju i više se zadržavaju u kući. Soba za dnevni boravak mora se neprekidno prilagođavati takvim promenama. Hoćete li u tome uspeti ili ne ne zavisi toliko o raskošnoj opremi prostorije koliko o ugođaju koji u njoj preovladava. Enterijeristi tvrde da je za njih najveći problem ureženje baš ove prostorije. To je odaja u kojoj bi trebalo zadovoljiti potrebe svih članova porodice podjednako.

Ako se koristi za obedovanje, najbolje je da određeni prostor uredite kao trpezariju Stolovi nikada nisu suvišni u dnevnim sobama, a trpezarijski sto može poslužiti i kao dodatna radna površina za druge poslove. A ako je prostorija velika, u dnu se može smestiti i kuhinja koja se na primer po potrebi zatvara. Nameštaj i prostor za obedovanje može se iskoristiti i kao produžetak prostora za sedenje kada se u njemu nađe mnogo gostiju. Stolice i trpezarijski sto pažljivo izaberite. Klonite se velikog i nezgrapnog nameštaja koji između obroka nepotrebno zauzima prostor. Nabavite otmen, lepo izabran sto sa stolicama u stilu cele prostorije.

Učenje– Planirajte prostor za rad što dalje od središte sobe u kojoj se odvijaju raznorazne bučne delatnosti. Kutak opremite pisaćim stolom i policama Nije lako raditi uz zvuke televizora, radija… Zato se preporučuje da se svi aparati smeste blizu radnog prostora kako bi bili pod kontrolom.

Ako dnevni boravak treba da opremite da u njemu može da se spava. Ne mislimo pri tom na popodnevno dremuckanje u stolici za ljuljanje ili udobnoj fotelji, već na pravi ležaj s posteljinom, koji se preko dana ne vidi, a noću omogućuje udoban san. Trosed na razvlačenje je rešenje, svakako za neočekivanog gosta, a u slučaju da se svakodnevno spava, treba voditi računa da trosed ili fotelja sadrži i fioku ili sanduk za odlaganje posteljine.

Poboljšanje čvrstih površina. Kada uspostavite osnovnu organizaciju prostora u dnevnom boravku, razmotrite može li se ona poboljšati promenom ili uklanjanjem takvih elememenata kao što su vrata, kamini ili pregradni zidovi. Imajte na umu da prilikom planiranja i raspoređivanja određenih delatnosti u dnevnom boravku premeštanjem vrata mogu se nekad rešiti velike poteškoće u organizaciji i iskorišćavanju prostora.

Proširenje dnevnog boravka– Podna površina, korisni prostor i zidne površine, mogu se povećati rušenjem pregradnih zidova između dnevnog boravka i susedne sobe, hodnika ili stepeništa. Pregradni zid između dnevnog boravka i kuhinje može se nadomestiti kliznim vratima ili vratima na sklapanje tako da se otvaranjem dobije jedna veća prostorija. Rešetkasti, rupičasti ili stakleni paravani takođe su praktično rešenje. Oni propuštaju dnevnu svetlost i prividno povećavaju prostor. Na kraju planiranje podne površine Najjednostavnija rešenja su ujedno najbolja. Podovi se ne smeju zakrčiti suvišnim nameštajem. Glavni smerovi kretanja ne smeju se pregraditi komadima nameštaja.

fotografije : http://www.digsdigs.com/25-modern-living-room-layouts-from-tumidei/

http://www.femaleways.com/furniture/2010-living-room-wall-system-design-ideas-from-huelsta/

http://www.apartmenttherapy.com/sf/inspiration/inspiration-slatted-screen-054564

http://www.modecodesign.com/uncategorized/living-room-decoration-ideas-in-2010-from-ikea/