Pačvork u enterijeru

Pačvork je sastavljanje manjih komada tkanina u veću celinu i može se ubrojati u jedan od najstarijih oblika šivenja. Ime potiče od reči Zakrpa/ Parče (engl. patch) koje predstavlja svaki pojedinačni komad tkanine koji ulazi u sastav pačvorka.

Ova tehnika je nastala je kao posledica potrebe, a ne iz želje za kićenjem. Veruje se da  su najajstariji sačuvani primerci rađeni ovim postupcima nađeni u još u drevnom Egiptu. U XVIII veku, u Americi,  razvila se u jednu od najslavnijih američkih narodnih umetnosti. Ovim postupkom  mogu se napraviti veoma raznovrsni ukrasni i upotrebni predmeti za enterijer.

Kako se pravi pačvork

Prvo se na papiru nacrta izgled željenih oblika. Sledeći korak je izrada šablona od čvrstog papira pomoću kojih se tkanina kroji. Zatim se iscrtava, a potom iseca, potreban broj krpica. Oni se sastavljaju u veće komade rukom ili mašinom.  Na licu se obeležavaju linije prošivke, a na kraju se kroji postava. Lice, punjenje i postava povezuju se prošivkom, a ivice se obrađuju na kraju.
Sta je potrebno da se napravi pačvork

Olovke, bojice, hartija i tanji karton, lenjir i trougao, krojački metar, makaze, igle i čiode, mašina za šivenje, pegla i manje količine raznih tkanina.

Komade koje možete sami  da napravite

Prekrivač za krevet možete da sašijete na kućnoj mašini ili ručno. Staro uzglavlje uz malo mašte možete da pretapacirate. Zavesama dodajte draperije u pačvorku. Napravite interesantni komad pačvorka i uz malo truda i osvežite stara sedišta na trpezarijskim stolicama.

Da i detalji u enterijeru mogu biti urađeni u stilu pačvorka, pokazuju ovi abažuri i zidno ogledalo.

Stilski nameštaj se obično čini ozbiljno, čak hladno, pa je kombinacija sa pačvorkom potpuno osveženje. Ako nemate mesta za novu komodu ili kauč u svom dnevnom boravku, sigurno ćete biti oduševljeni ovakvim primerima stilskog pačvorka. A ako mislite da je presvlačenje namestaja komplikovan posao za vas, jednostavno okačite pačvork na zid umesto umetničke slike ili fototapeta.

Kombinovanjem komada tkanine koji se razlikuju po boji, dezenu, vrsti, tkanju, i drugim osobinama, dobija se veoma interesantan materijal za presvlačenje nameštaja. Ono što se na prvi pogled može zaključiti kod nameštaja sa ovakvim presvlakama, jeste da odiše radošću i toplinom.

Graphic1

Lako možete osvežiti poklopac stare korpe. Potrebno vam je malo ideja i starih krpica. Nova

korpa  može vam poslužiti kao ostava za ves, za skladištenje konaca i pribora za šivenje ili kao korpa za izlet. Pozitivno kod ove tehnike jeste da se može primeniti na skoro sve materijale.

Ove godine se nameće kao obavezan detalj u uređenju enterijera, a na koji način ćete ga smestiti u svoj prostor, sami odlučite.