Kako da izaberete boju za kuhinju

Boje u prostorijama koje se mnogo upotrebljavaju, kao što je kuhinja, moraju biti nenapadne, a materijali praktični i prikladni koji se lako održavaju. To ne znači da je ta prostorija osuđena da bude neugledna i da u njoj preovladava monotonija. Upravo u tome i jeste izazov unutrašnjeg uređenja. Takva prostorija, u ovom slučaju kuhinja, bi sa dobro izabranim bojama trebalo da deluje udobno i sveže.

Kada je u pitanju biranje boje za kuhinju, to nije lak zadatak. Trendi zelena avokado može učiniti da vaša kuhinja izgleda kao kič, a bela boja kuhinje je svakako više dosadna nego klasična.

Ljubičasta boja ili boja vina na zidu može svom vlasniku dati neverovatnu kulinarsku inspiraciju.

U unutrašnjoj dekoraciji postoji u načelu tri pristupa upotrebi boja, što će u ovom slučaju važiti kada birate boju za vašu kuhinju. Usklađuju se različite nijanse jedne boje, komplementarne boje i kontrastne boje. S upotrebom boja u kuhinji povezano je mnogo bitnih pojedinosti koje nije lako unapred predvideti, a koje je teško promeniti nakon obavljenog posla. Zato je dobro znati kako boje deluju jedna na drugu i kako promena jednog detalja utiče na dekorativni izgled cele kuhinje.

Braon, svetlo braon i boja peska

Ovde važi isti princip kao i u prethodnom primeru za sive nijanse, ali različiti materijali daju prostoru raskoš i u načelu dobro su došla kod jednostavnih prostornih rešenja. Svetlo smeđe i bež nijanse su vrlo ugodne. Što je prostorija svetlija to su uočljiviji detalji u drugim bojama.

Zelene i plave nijanse

U kolorističkoj šemi koja se sastoji od nijansi jedne boje potrebno je što više različitih materijala i površinskih struktura kako bi lom svetlosti i odnos svetla i senke mogli nadomestiti nedostatak boja. Šarenilo sačuvajte za prostorije koje se manje upotrebljavaju.

Plave nijanse

Pogrešno je mišljenje da se plavim nijansama lakše dekoriše enterijer nego žutim, zelenim ili crvenim. Mnogi misle da je plava boja već sama po sebi dekorativna i da se uklapa u svaku kolorističku šemu, pogotovo u kuhinjama. To nije tačno. S plavim nijansama treba postupati vrlo pažljivo i odmereno. Plava boja menja karakter u različitim kolorističkim šemama.

Plava u kombinaciji sa crvenom, možda deluje nespojivo, ali slika pokazuje suprotno. Što da ne…

 

Untitled-1

Crno, sivo i belo

Tamna boja na tamnom i srebrnom– ovakvo rešenje verovatno dolazi do izražaja tek noću, kada se upali svetlo. Sivi i sivo plavi zidovi sa svetlim nameštajem ili sasvim belim elementima. Belo na belom. Cveće unosi element boje- roze i crvena. U svetle ili sasvim bele kuhinje pristaju sve boje ako su ukusno i nenapadno raspoređene.

Untitled-3

Untitled-4

Untitled-5

Untitled-6

Untitled-7

Untitled-8

Untitled-9

Untitled-10

Untitled-11

Untitled-12

Literatura Terence Cornan

Fotografije http://www.kitchens.com/design/color/color-trends-2011/goldenrod-yellows/bright-mixer/?Next

http://www.thelennoxx.com/browse-by-room/the-modern-kitchen/